nieuws

Een nieuwe koers, een nieuwe naam

JANUARI 2017

BREDA – Per 2017 gaat Spelenderwijs naar werk een nieuwe koers varen. In plaats mensen te helpen met een burn-out, komt de focus op de preventie van een burn-out. Dat begint bij het signaleren van stress en vaardigheden aan leren die helpen om stress te voorkomen.
 
“De naam Spelenderwijs naar werk dekt niet langer de lading”, aldus Liesbeth Aarts eigenaresse van Balance in Body & Mind. “Vandaar dat er voor een nieuwe naam is gekozen die beter past bij hetgeen ik aan bied.” “Ik merkte bij mezelf steeds meer het signaal was ik maar eerder met deze cliënt in aanraking gekomen dan had het niet zo ver hoeven komen. Daar wil ik nu iets mee doen. Dit begint bij organisaties bewust te maken met wat ze kunnen doen ter voorkoming dat medewerkers uitvallen uit het arbeidsproces. Burn-out begint beroepsziekte nummer 1 te worden, met één op de zeven werknemers die er mee te maken krijgt. Doordat medewerkers regelmatig of langdurig uitvallen door stressklachten, wordt de druk op andere medewerkers vaak verhoogd. Dit geeft bij hun ook een verhoogd risico.”
 
“Preventie door tijdig bij zichzelf en bij collega’s in de omgeving te signaleren dat er sprake is van stress en dat bespreekbaar maken is al een eerste stap. Dan moet je al wel inzicht hebben in hoe stress zich kan uiten, want dat is bij iedereen weer verschillend en hoe je stress kan reduceren. Een tweede stap is medewerkers bepaalde vaardigheden laten ontwikkelen om stress te voorkomen. Perfectionistische mensen en mensen die moeite hebben met nee zeggen, mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel zijn gevoeliger voor stress en burn-out als mensen die goed hun grenzen kunnen bewaken en verantwoordelijkheden kunnen laten liggen waar ze horen. Daar gaan we samen mee aan de slag. De stress hoeft niet altijd door de werksituatie te komen, dat kan ook privé of uit de werk-privé balans voortkomen. Toch heb je hier als werkgever last van, als iemand hierdoor uiteindelijk door in de ziektewet beland.”
 
Ook individuen die merken dat het niet lekker loopt, maar het niet precies kunnen duiden kunnen direct bij mij terecht. Ik vind het belangrijk dat mensen letterlijk met zichzelf aan de slag gaan en dan ervaren dat het anders kan. Hierbij worden heel wat drempels samen genomen en beren op de weg verslagen. Maar uiteindelijk signaleert iemand sneller of hij last heeft van stress en heeft hij de vaardigheden om hiermee iets te doen om deze te reduceren. Mensen kunnen zelfs stress leren voorkomen door bijvoorbeeld bewuste keuzes te maken en daar achter te staan.”
 
Deze veranderende koers betekent niet dat Liesbeth cliënten met een burn-out niet meer helpt. “Hierin heb ik natuurlijk jarenlange ervaring en ook deze mensen verdienen het om uiteindelijk weer lekker in het leven te staan. Het is een wijziging in koers die past in deze maatschappij. Ik hoop dat er uiteindelijk steeds minder mensen met een burn-out komen omdat  in een vroegtijdig stadium het risico hiervan is gesignaleerd en daar al iets aan gedaan. Dat is voor iedereen beter.


Officieel Yoga-Docent

NOVEMBER 2016

Geslaagd voor driejarige Dynamische Hatha opleiding bij Ron van der Post

Afgelopen week heeft Liesbeth Aarts haar diploma behaald voor de driejarige Dynamische Hatha opleiding. Hiermee is Liesbeth officieel bevoegd om Hatha yoga les te geven.

Hatha-yoga is een vorm van yoga die bestaat uit asana’s en om beheersing te verkrijgen over de geest en lichaam. Het is manier om te onthaasten en stress te verminderen. Daarnaast wordt aan de techniek een gunstig effect toegeschreven op het zenuwstelsel, klieren en andere belangrijke organen. Regelmatige beoefening zorgt voor versoepeling van het lichaam. De dynamische variant brengt het lichaam actief in beweging.

Liesbeth heeft de opleiding gevolgd bij Yogaschool Ron van der Post. Deze yogaschool is geregistreerd bij Chandigarh Brahmrishi Yoga Trainings College India.

Info over yogalessen

Hier lees je over Liesbeth Aarts, initiatiefnemer van Balance in Body & Mind.